Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznes

Dania z mleka i jego przetworów. 14 apetycznych propozycji dla branży HoReCa

KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji

Z masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki, kefiru, jogurtu oraz oczywiście najrozmaitszych serów mogą powstać znakomite potrawy – od przystawek po desery. Dania na bazie mleka i jego przetworów to świetny sposób na uatrakcyjnienie oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Przypomina o tym nowy e-book z przepisami, które przygotowali doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

W oczach profesjonalistów potencjał kulinarny mleka i jego przetworów jest ogromny. Wśród dań wykorzystujących mleko i jego przetwory czeka nieprzebrane bogactwo oryginalnych potraw. A to prosta droga przez żołądek do serca wszystkich gości.

Gama dostępnych tu smaków, aromatów i tekstur jest niezwykle różnorodna. Produkty mleczne występują w niezliczonych rodzajach. Obok mleka w zasięgu ręki są też m.in. maślanki, kefiry, jogurty, a także mleko zsiadłe i coraz popularniejsze acidofilne. Żadna kuchnia nie obejdzie się bez masła, kwaśnej śmietany, słodkiej śmietanki. Wyjątkowo różnorodne doznania smakowe i zapachowe niosą z sobą sery. Z 4000 tysięcy odmian znanych na świecie w Polsce wytwarza się aż 600! Jest więc na czym bazować – i to nie tylko przygotowując śniadanie.

Pyszne dania z mleka i jego przetworów

Aby przypomnieć o potencjale, jaki niosą mleko i jego przetwory, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich zorganizował kampanię pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa”. Jej elementem stał się e-book zawierający 14 atrakcyjnych przepisów do bezpłatnego wykorzystania w restauracji, kawiarni, barze lub kuchni firmy cateringowej. Praktyczne, nowoczesne i pyszne dania opracowali dwaj doświadczeni kucharze: Jarosław Uściński oraz Patryk Dobrzelak.

Co przygotowali?

4 propozycje przystawek i przekąsek

– Ser długodojrzewający zapiekany z orzechami laskowymi i z miodem akacjowym. Grzanki razowe, listki sałaty z gruszką

– Focaccia z trzema serami (mozzarellą, twarogiem i serem pleśniowym) i ze smażonymi borowikami. Listki sałat

– Serniczek wytrawny z wędzonym bekonem i z pesto pistacjowym ze smażoną pomarańczą. Listki sałat

– Grzanki z chałki z serem, opalaną gruszką i olejem pietruszkowym

2 niebanalne zupy

– Kremowa zupa z kurczakiem, kukurydzą i ziemniakami, z beszamelem i serem topionym

– Krem z dyni z pomarańczą, serkiem mascarpone i z grzankami z razowego chleba na maśle klarowanym z czosnkiem i rozmarynem

4 dania główne – wytrawne i słodkie

– Stek ze smażonego kalafiora w sosie z twarogu i papryki z ziołami śródziemnomorskimi lub z curry

– Naleśniki czekoladowe z imbirem na maślance z serkiem śmietankowym z wanilią i wiśniami oraz ze smażonymi malinami na śmietance

– Roladka z indyka faszerowana serem i twarogiem wędzonym z duszoną szalotką. Ziemniaki ubite z jogurtem i ze świeżymi ziołami, z sosem grzybowym

– Makaron pappardelle z mozzarellą i ze słodką śmietanką, z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami, z bazylią i listkami szpinaku

2 znakomite desery

– Lody z mascarpone, figami suszonymi, ze słodką śmietanką, śliwkami suszonymi, koglem-moglem, przyprawą do piernika i z sosem z mrożonych truskawek

– Pistacjowy serniczek z twarogiem na rodzynkowo-owsianym spodzie, z malinami z cynamonem

2 warianty deski serów

– Żółta deska serów – z camembertem, cheddarem i roladą ustrzycką

– Biała deska serów – z serem solankowym, mozzarellą i twarogiem wędzonym

Powyższe przepisy można wykorzystać do uatrakcyjnienia oferty restauracji, baru, kawiarni albo firmy cateringowej. Sprawdzą się tu na pewno. E-book z przepisami można bezpłatnie pobrać tu:

https://mleczarstwopolskie.pl/wp-content/uploads/2024/12/E-book-Dzialania-promocyjne-w-sektorze-HoReCa-2.pdf

Organizatorem kampanii pn. „Działania promocyjne w sektorze HoReCa” jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

#Fundusze Promocji

Źródło informacji: KZSM Zw. Rew./Fundusze Promocji

Źródło: PAP MediaRoom

Czytaj także

Biznes

W 2024 roku PKP Intercity odebrało 40 nowych lokomotyw i 77 zmodernizowanych wagonów, które zostały wdrożone do rozkładu jazdy i kursują z pasażerami na...

Biznes

Termin konferencji: 21.01.2025, godz. 14:00 Konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli samorządu terytorialnego oraz organizacji zrzeszających podmioty z branży komunalnej poświęcona sprawiedliwemu systemowi Rozszerzonej Odpowiedzialności...

Finanse

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego. Przedstawiciele Polskiej...

Polityka

Ponad 500 przedstawicieli rządów, organizacji międzynarodowych, świata nauki oraz biznesu uczestniczy w Forum Bezpieczeństwa Europy Środkowej i Wschodniej. Ambicją tego prestiżowego spotkania, zorganizowanego przez...

Biznes

Qair Polska sprzedaje zieloną energię elektryczną głównie poprzez umowy corporate PPA, czyli długoterminowe kontrakty na dostawy energii do klientów końcowych. Do końca roku 2027...

Ludzie

Choć większość wigilijnych potraw nie zawiera mięsa, to wegetarianie muszą się nieco natrudzić, by w Święta móc zjeść coś smacznego. Jednocześnie te dania powinny...

Polityka

Współczesne państwo nie jest w stanie poradzić sobie samo z zagrożeniami zewnętrznymi i wewnętrznymi, dlatego musi ściśle współpracować z sektorem prywatnym. Biznes może na...

Ludzie

12 potraw wigilijnych, to kolejna świąteczna tradycja, która jest z nami od wielu lat. Prawdopodobnie wielu z nas albo o niej słyszało, albo kultywuje...