Connect with us

Hi, what are you looking for?

Biznes

Wyniki kontroli jakości dań i deserów oferowanych w salach zabaw

Sale
zabaw
i
bawialnie
to
często
wybierane
miejsca
do
organizacji
przyjęć
dla
dzieci.
Kompleksowa
obsługa
animatorów
i
moc
atrakcji
mają
zapewnić
niezapomnianą
atmosferę
podczas
zabawy.
IJHARS
odwiedziła
punkty
gastronomiczne
znajdujące
się
w
salach
zabaw
w
całej
Polsce.
Inspektorzy
sprawdzili
jakość
oferowanej
żywności.
Zdarzały
się
przypadki
podmiany
składników
w
daniach
i
deserach
na
inne,
często
tańsze
surowce.

Kontrola
jakości
dań
i
deserów
była
przeprowadzona
w
2024
roku,
w
85
punktach
gastronomicznych
mieszczących
się
w
salach
zabaw
na
terenie
całego
kraju. 

Inspektorzy
sprawdzili,
czy
informacje
o
daniach
i
deserach

rzetelne
i
przekazywane
w
sposób
zgodny
z
obowiązującymi
przepisami
prawa.
Zostały
pobrane
próbki
do
badań
laboratoryjnych
a
podczas
kontroli
zweryfikowano
cechy
organoleptyczne
sprawdzanych
produktów.


w
73
lokalizacjach
(85,9%
skontrolowanych)
ujawnione
zostały
nieprawidłowości.


Znakowanie,
czyli
sposób
informowania
kupujących
o
daniach
i
deserach

Inspektorzy
IJHARS
sprawdzili
poprawność
przekazywanych
informacji
na
temat
191
produktów.
W
ponad
połowie
skontrolowanych
(56%)
informacje
dla
kupujących
były
nieprawdziwe
lub
podano
je
w
sposób
niezgodny
z
wymaganiami
obowiązujących
przepisów. 

Inspektorzy
stwierdzili
m.in.:

  • zupełny
    brak
    informacji
    o
    składnikach
    potraw,
    w
    tym
    alergenach;
  • brak
    informacji
    o
    producencie
    dań
    i
    deserów;
  • brak
    informacji
    o
    gatunku
    mięsa
    użytego
    do
    przygotowanych
    dań;
  • brak
    informacji
    o
    wszystkich
    o
    składnikach
    dania
    obiadowego
    na
    np.
    surówce;
  • obecność
    substytutów
    sera,
    jogurtu
    i
    śmietany
    z
    tłuszczem
    roślinnym

    na
    pizzy,
    która
    miała
    zawierać
    ser
    mozzarella;
    w
    sosie
    do
    burgera
    opisywanym
    jako
    „z
    jogurtem”
    oraz
    w
    „rurkach
    ze
    śmietaną”;
  • stosowanie
    sera
    sałatkowego
    w
    kostce
    zamiast
    wymienionego
    w
    wykazie
    składników
    sałatki
    greckiej
    „sera
    feta”,
    produktu
    o
    chronionej
    nazwie
    pochodzenia,
    produkowanego
    w
    Grecji
    z
    mleka
    owczego
    lub
    mieszanki
    mleka
    owczego
    i
    koziego;
  • sprzedaż
    burgerów,
    przygotowanych
    z
    bułek
    głęboko
    mrożonych,
    z
    dodatkiem
    środka
    do
    przetwarzania
    mąki
    (kwasu
    askorbinowego),
    określanych
    jako
    „kraftowa
    bułka
    pszenna”;
  • podanie
    wyłącznie
    nazwy
    fantazyjnej
    deseru,
    która
    uniemożliwiała
    konsumentom
    poznanie
    produktu,
    np.:
    „Myszka”
    lub
    „Rekin”;
  • wskazanie
    nazwy
    „czekoladowe”,
    podczas
    gdy
    w
    wykazie
    składników
    zadeklarowano
    jedynie
    dodatek
    kakao;
  • stosowanie
    nazwy
    „sernik
    z
    pistacją”,
    podczas
    gdy
    do
    produkcji
    użyto
    jedynie
    aromat
    pistacjowy. 

Niestety,
niektóre
kontrolowane
partie
dań
i
deserów
miały
jednocześnie
po
kilka
nieprawidłowości.


Cechy
fizykochemiczne

IJHARS
pobrała
próbki
do
badań
laboratoryjnych
66
partii
dań
i
deserów.
Na
podstawie
uzyskanych
wyników
analiz
inspektorzy
zakwestionowali
5
potraw
(7,6%),
m.in.
z
powodu
wykrycia
obecności
tłuszczu
roślinnego
w
składnikach
określanych
jako
ser
czy
jogurt
oraz
zaniżonej
masy
dania. 

Dodatkowo
przeprowadzona
ocena
organoleptyczna
wykazała
w
dwóch
przypadkach
brak
deklarowanego
w
składzie
dania
oregano.

W
wybranych
przypadkach
została
sprawdzona
także
jakość
olejów
stosowanych
do
smażenia.
Przeprowadzone
badania
laboratoryjne
i
ocena
cech
organoleptycznych
wykazała
w
jednym
przypadku
obecność
w
oleju
cząstek
usmażonej
żywności,
a
dwukrotnie
zdarzyło
się,
że
używano
oleju
o
przekroczonej
dopuszczalnej
zawartości
szkodliwych
dla
zdrowia
związków
polarnych
(powyżej
25
%). 

W
jednym
punkcie
gastronomicznym
inspektorzy
stwierdzili
gotowe
do
użycia
produkty
przeterminowane,
np.
ser,
szynka.
W
pozostałych
lokalach
objętych
kontrolą
surowce
i
półprodukty
służące
do
przygotowywania
potraw
posiadały
aktualne
daty
minimalnej
trwałości
bądź
terminy
przydatności
do
spożycia.

Jeden
ze
skontrolowanych
obiektów
nie
prowadził
monitoringu
temperatur
w
urządzeniach
chłodniczych. 


Zastosowane
sankcje

W
wyniku
stwierdzonych
nieprawidłowości
na
podstawie
przepisów
ustawy
o
jakości
handlowej
artykułów
rolno-spożywczych,
inspektorzy
wymierzyli
jedenaście
kar
pieniężnych,
nałożyli
sześć
mandatów
karnych
na
osoby
odpowiedzialne
oraz
wydali
dwadzieścia
jeden
zaleceń
pokontrolnych. 

O
fakcie
sprzedaży
dań
o
zaniżonej
masie
poinformowano
Urząd
Ochrony
Konkurencji
i
Konsumentów,
a
Państwowej
Inspekcji
Sanitarnej
i
Inspekcji
Weterynaryjnej
przekazano
informacje
o
stosowaniu
surowców
przeterminowanych,
braku
wyszczególnienia
alergenów
w
wykazie
składników
oraz
braku
monitoringu
temperatur
w
urządzeniach
chłodniczych. 

Z
uwagi
na
niezakończone
postępowania
administracyjne
oraz
trwające
procedury
odwoławcze,
ostateczna
liczba
i
wielkość
zastosowanych
sankcji
może
ulec
zmianie.


Konsumencie,
pamiętaj

Będąc
z
dziećmi
na
sali
zabaw
i
kupując
tam
obiad,
deser
czy
przekąski,
masz
prawo
znać
skład
tych
potraw. 

Ser
Feta
jest
nazwą
zarejestrowaną
przez
Komisję
Europejską
jako
chroniona
nazwa
pochodzenia
(ChNP).
Nazwy
produktów
zarejestrowane
jako
ChNP
to
nazwy,
które
mają
najmocniejsze
powiązania
z
miejscem
geograficznym,
w
którym
te
produkty

wytwarzane.
Cały
proces
technologiczny,
czyli
produkcja,
przetwarzanie
i
przygotowywanie
takiego
produktu
odbywa
się
na
tym
określonym
obszarze
geograficznym.
Nazw
zarejestrowanych
nie
można
zatem
stosować
dla
przypadkowych
produktów.
Niedozwolone

również
określenia
nawiązujące
do
nazw
zarejestrowanych,
typu
„a
la
Feta”. 

Nazw,
takich
jak
ser,
jogurt
czy
śmietana,
nie
można
używać
dla
produktów
zawierających
w
swoim
składzie
tłuszcze
roślinne.

to
nazwy
zarezerwowane
dla
przetworów
mlecznych.

Źródło
informacji:
IJHARS

Źródło: PAP MediaRoom

Czytaj także

Biznes

W 2024 roku PKP Intercity odebrało 40 nowych lokomotyw i 77 zmodernizowanych wagonów, które zostały wdrożone do rozkładu jazdy i kursują z pasażerami na...

Finanse

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego. Przedstawiciele Polskiej...

Biznes

Termin konferencji: 21.01.2025, godz. 14:00 Konferencja prasowa z udziałem przedstawicieli samorządu terytorialnego oraz organizacji zrzeszających podmioty z branży komunalnej poświęcona sprawiedliwemu systemowi Rozszerzonej Odpowiedzialności...

Polityka

Ponad 500 przedstawicieli rządów, organizacji międzynarodowych, świata nauki oraz biznesu uczestniczy w Forum Bezpieczeństwa Europy Środkowej i Wschodniej. Ambicją tego prestiżowego spotkania, zorganizowanego przez...

Biznes

Qair Polska sprzedaje zieloną energię elektryczną głównie poprzez umowy corporate PPA, czyli długoterminowe kontrakty na dostawy energii do klientów końcowych. Do końca roku 2027...

Ludzie

Choć większość wigilijnych potraw nie zawiera mięsa, to wegetarianie muszą się nieco natrudzić, by w Święta móc zjeść coś smacznego. Jednocześnie te dania powinny...

Polityka

Współczesne państwo nie jest w stanie poradzić sobie samo z zagrożeniami zewnętrznymi i wewnętrznymi, dlatego musi ściśle współpracować z sektorem prywatnym. Biznes może na...

Ludzie

12 potraw wigilijnych, to kolejna świąteczna tradycja, która jest z nami od wielu lat. Prawdopodobnie wielu z nas albo o niej słyszało, albo kultywuje...