Nie wyobrażamy sobie Świąt bez klasycznego sernika czy ulubionej szarlotki. Jednak z biegiem lat nabieramy ochoty na to, by podczas Świąt zjeść coś innego, coś, czego jeszcze nie znamy i co może zaskoczyć zarówno nas, jak i naszych najbliższych.
Świąteczne ciasta, na które przygotowaliśmy przepisy, są właśnie czymś takim! Są bardzo proste w przygotowaniu, więc nawet, jeśli nie czujesz się mistrzem cukiernictwa, śmiało możesz je przygotować!
Pamiętaj tylko o tym, by nie zostawiać pieczenia ciast na ostatnią chwilę. Już wiele lat temu starano się piec ciasta kilka dni przed Świętami, by w ich trakcie można było odpoczywać i cieszyć się czasem spędzonym z rodziną, a nie trapić obowiązkami.

Ciasto z jabłkami i bakaliami
Jest bardzo lekkie, świetnie sprawdzi się dla tych, którzy nie lubią za słodkich ciast z dużą ilością kremów. Jego przygotowanie jest na tyle szybkie, że zdecydowanie jest to ciasto dla tych, którzy nie mają czasu lub wolą spędzać go poza kuchnią.
Świąteczne ciasta takie, jak to wymagają minimum umiejętności kulinarnych. Do przygotowania potrzebujemy 4 jajek, 1,5 szklanki cukru, szklanki oleju, 2,5 szklanek mąki, 6 jabłek, 1,5 łyżeczki cukru pudru, 3 łyżek kakao, szklanki orzechów, startej skórki z pomarańczy i kilku suszonych moreli.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z innymi owocami. Pozostałe składniki łączymy i ucieramy do czasu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy owoce i bakalie, mieszamy.
Całość pieczemy 50 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.

Śnieżny puch – świąteczne ciasta bez pieczenia
To ciasto idealne dla tych, którzy nie mają w domu piekarnika albo nie mają ochoty go uruchamiać. Ciasto bardzo smakuje dzieciom – ma delikatną konsystencję. Każdy, kto lubi Ptasie Mleczko pokocha jego smak i będzie do niego wracał na przestrzeni lat.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 1 kilograma mielonego twarogu z wiaderka, 10 dag herbatników, 2 galaretek o smaku agrestowym, 2 szklanek gorącej wody, szklanki śmietanki 30% i pół szklanki cukru pudru.
Świąteczne ciasta powinny też świetnie wyglądać, więc przygotujemy posypkę. Potrzebujemy do niej 3 łyżek masła i cukru oraz 6 łyżek wiórek kokosowych. Ubijamy śmietankę i ubitą dodajemy do sera razem z cukrem pudrem. Galaretki rozpuszczamy w wodzie a następnie, już ostudzone, dodajemy do twarogu.
Twaróg wylewamy na ułożone na dno blaszki herbatniki. Masło rozpuszczamy z cukrem i podprażamy wiórki kokosowe. Kiedy twaróg stężeje, posypujemy go wiórkami – również powinny być zimne!

Odświeżające ciasto czekoladowe
Myślisz, że ciasto czekoladowe musi powodować, że czujemy się przesłodzeni i nie mamy ochoty na nic więcej? Jesteś w błędzie! Świąteczne ciasta takie, jak to sprawiają, że chcemy od razu sięgnąć po kolejny kawałek!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 5 jajek, 2 tabliczek gorzkiej czekolady (z dużą zawartością kakao), 180 gramów masła, 2/3 szklanki cukru, 3 łyżek mąki, pół szklanki posiekanej bazylii – najlepiej, żeby była świeża.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy żółtka, mąkę. Na koniec dolewamy rozpuszczoną, wystudzoną czekoladę i bazylię.
Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 centymetrów. Ciasto pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Sernik z orzechami laskowymi
To kolejne ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu. Dodatkowo, jest alternatywną dla tradycyjnego sernika, który po prostu może się znudzić z czasem. Wypróbuj go i sprawdź, jak posmakuje rodzinie czy znajomym!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy 300 gramów mąki pszennej, 180 gramów masła, 2 łyżek cukru, 1 łyżki śmietany, łyżeczki proszku do pieczenia i 1 jajka. Składniki zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wykładamy ciastem okrągłą formę, pieczemy je 30 minut w 180 stopniach. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Potrzebujemy 250 gramów serka mascarpone, pół szklanki śmietanki 30%, 100 gramów cukru pudru i 100 gramów orzechów laskowych.
Serek mascarpone łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Orzechy laskowe siekamy i wrzucamy do masy. Całość wylewamy na wystudzone ciasto. Smacznego!

Tarta ze śliwkami i czekoladą
Ciasto ze śliwkami idealnie komponuje się z świątecznym klimatem, więc nie może zabraknąć go na Twoim stole podczas Bożego Narodzenia! Nuty kwaśnych śliwek i słodkiej czekolady przenikają się w fascynujący sposób!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy pół szklanki mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, 150 gramów masła i 1 jajka. Z całości przygotowujemy ciasto, które pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, w formie do przygotowania tarty.
Do zrobienia nadzienia potrzebujemy 1 szklanki śmietanki 30%, 2 łyżek cukru pudru, 1 żółtka, 200 gramów gorzkiej czekolady i 250 gramów konfitury śliwkowej. Wszystkie składniki łączymy, wykładamy na ciasto i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
Czekolada powinna być posiekana w drobną kostkę. Świąteczne ciasta mogą być naprawdę pyszne, aromatyczne i łatwe do przygotowania. Smacznego!
