Świąteczny obiad, to okazja do tego, by ponownie spędzić razem trochę czasu. Ważne jest to, żeby przygotowywało się go w miarę szybko. W końcu, nikt nie chce spędzić całego świątecznego dnia w kuchni! Zamiast tego lepiej pograć z rodziną w gry czy obejrzeć film.
Nasze pomysły na obiad tego dnia nie będą wymagały wielu godzin pracy i ogromnego skupienia. Będą jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu, ale również nieco inne niż to, co spożywamy na co dzień.
Dzięki temu w bardzo sprawny sposób przygotujemy posiłek dla całej rodziny, poznamy nowe smaki, poszerzymy nieco swoje kulinarne horyzonty i będziemy mogli robić tego dnia to, co w Świętach jest najlepsze, czyli po prostu być razem!
Zapisz propozycję, która najbardziej Ci się spodoba i pamiętaj o niej na świątecznych zakupach. Później wszystko będzie dzięki temu łatwiejsze i będzie sprawniej przebiegało. Unikniesz świątecznej gorączki zakupów na ostatnią chwilę i stresu. Powodzenia!

Schab zapiekany z warzywami
Pomysł na świąteczny obiad, o którym teraz mowa, jest tak łatwy i szybki, że jest zdecydowanie naszym faworytem! Jest to danie przygotowywane w piekarniku. Dzięki temu nie musisz go doglądać w trakcie przygotowywania!
Będziemy potrzebować około kilograma schabu, pokrojonego w dość cienkie plastry, 4 łyżek oliwy, 2 łyżeczek musztardy, pół łyżeczki miodu, łyżeczki soli, papryki, tymianku oraz granulowanego czosnku. Do tego około 8 ziemniaków, 2 papryk, cukinii i sporej wielkości cebuli.
Oliwę, musztardę, miód i przyprawy łączymy, by powstał sos. Pokrojony schab umieszczamy w specjalnym rękawie do pieczenia, który możemy dostać w większości marketów, w dziale kuchennym.
W rękawie umieszczamy mięso, pokrojone w kostkę warzywa i zalewamy wszystko sosem. Potrząsamy rękawem tak, by przyprawy się połączyły. Wkładamy całość do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 1 godzinę, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i po 20 minutach danie gotowe!

Kurczę pieczone z suszonymi owocami
To kolejny pomysł na obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Dodatek suszonych owoców sprawia, że potrawa nawiązuje do klimatu Świąt i jest lekkostrawna. Po ten obiad zdecydowanie warto wracać również na przestrzeni roku.
Do jego przygotowania potrzebujemy całego kurczaka, trzech łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek oliwy, 2 szklanek bulionu warzywnego, 2 łyżek mąki, 1 cebuli, 4 suszonych moreli, 4 suszonych śliw, garści orzechów.
Świąteczny obiad zaczynamy od przygotowania kurczaka. Obtaczamy go w łyżeczce soli, bazylii, tymianku oraz słodkiej papryki i w 3 łyżkach oliwy. Całość pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Następnie przechodzimy do sosu.
Nastawiamy 1,5 szklanki bulionu a pozostałe 0,5 odstawiamy. Cebulę, owoce oraz orzechy kroimy w drobne kawałki i dodajemy do bulionu. Podgotowujemy przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, koncentrat i oliwę, połączone z pozostałym bulionem. Kurczaka podajemy polanego sosem.

Rolada z serem i pieczarkami
To kolejne danie, którego przygotowanie jest bardzo proste i przyjemne. Dodatkowo wizualnie wygląda bardzo przyjemnie. Dzięki temu doskonale prezentuje się na świątecznym stole. Świetnie smakuje z ulubioną kaszą i kapustą kiszoną.
Potrzebujemy 700 gramów mięsa mielonego, 1 jajka, opakowania mrożonego szpinaku, 300 gramów pieczarek, 20 dag sera żółtego. Świąteczny obiad będzie dość kaloryczny, ale dla tego smaku naprawdę warto! Do tego przyda się nieco soli i pieprzu.
Z mięsa mielonego, połączonego z jakiem i przyprawionego do smaku, formujemy kulę, którą następnie rozwałkowujemy. Powinno nam powstać 'ciasto’ grubości około 1 cm. Wykładamy na nie podsmażony na maśle, lekko posolony, szpinak. To samo robimy z pieczarkami.
Wszystko powinno być już dość miękkie i soczyste przy nakładaniu. Na warzywach układamy plasterki sera i zwijamy roladę, jak ciasto. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach. Smacznego!

Łosoś w sosie szpinakowym
W pomysłach na świąteczny obiad, nie mogło zabraknąć inspiracji na danie z rybami! Łosoś jest wyjątkowo delikatny, kremowy i soczysty. Zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, więc możemy bez obaw po niego sięgać!
Do przygotowania łososia potrzebujemy 400 gramów fileta z łososia, 2 garści świeżego szpinaku, 200 ml śmietanki 30%, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, kilku łyżek oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu do smaku.
Dzielimy fileta na paski i nacieramy go solą i pieprzem. Następnie obsmażamy go na oliwie z obu stron – zaczynamy od tej ze skórą – przez około 3 minuty. Posiekany czosnek i cebulkę podsmażamy na oliwie.
Następnie dodajemy do tego szpinak. Kiedy już zwiędnie, zalewamy całość śmietanką 30%. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wrzucamy łososia i dusimy jeszcze przez około 5 minut i danie gotowe.

Pieczeń rzymska z dodatkiem kapusty
Ten obiad również nie wymaga dużej ilości pracy. Dodatkowo, jego smak wydaje się być powrotem do dzieciństwa wielu z nas. Pozwoli też sięgnąć pamięcią do wczesnych lat naszej młodości.
Do przygotowania pieczeni rzymskiej potrzebujemy niewielkiej główki białej kapusty, 800 gram łopatki, 2 bułek, namoczonych w szklance mleka, 4 jajek i jednej cebuli.
Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż zmięknie. Mięso mielone łączymy z drobno posiekaną cebulą i namoczoną kajzerką oraz cebulą i jajkami. Wszystko razem dwukrotnie mielimy.
Już zmielone mięso doprawiamy do smaku i układamy w foremce do pieczenia. Świąteczny obiad będzie gotowy do jedzenia po pieczeniu przez 1,5 godziny w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni.
