Choć większość wigilijnych potraw nie zawiera mięsa, to wegetarianie muszą się nieco natrudzić, by w Święta móc zjeść coś smacznego. Jednocześnie te dania powinny kojarzyć się z okresem wigilijnym i być po prostu dobre.
Dania wegetariańskie na Święta Bożego Narodzenia, które Wam przedstawimy, są świąteczne, sycące i niesamowicie smaczne! Ich przygotowanie będzie czystą przyjemnością a późniejsza konsumpcja niezapomnianą przygodę.
Jeśli dotychczas wydawało Ci się, że jedynymi wegetariańskimi potrawami na Święta są pierogi albo krokiety z kapustą i grzybami, to teraz odkryjesz coś niesamowitego! Każde danie jest inne i zabierze Cię w niesamowitą podróż smaków.
Nie bój się zaserwować tych potraw tym, którzy na co dzień jedzą mięso. Te alternatywne dania i dla nich będą smaczne. Wystarczy otworzyć się na to, co nowe i dać się zachwycić temu, co niecodzienne, inne. Święta, to najlepszy czas na takie doznania!

Wegetariański bigos
Bigos kojarzy się większości z nas z kiełbasą czy boczkiem. Okazuje się jednak, że może naprawdę dobrze smakować bez grama mięsa! Wystarczy odpowiednio skomponować produkty, by uzyskać podobny smak, ale zupełnie bez mięsa.
Do przygotowania bigosu potrzebujemy pół kg kiszonej kapusty, 1 kg białej kapusty, 2 cebule, 3 marchewki, 30 dag suszonych grzybów, puszkę pomidorów, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, słodką paprykę i goździki – ilość jest uzależniona od gustu, my proponujemy po szczypcie wszystkiego.
Dania wegetariańskie na Święta Bożego Narodzenia są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Taki bigos zawiera niewielką ilość kalorii a będzie wspomagał nasze trawienie i pomoże nam uniknąć wzdęć.
Szatkujemy kapustę. Gotujemy ją ze startą marchewką i 500 ml wody przez około 30 min. Następnie namaczamy grzyby we wrzątku i podsmażamy na maśle wraz z cebulą. Płuczemy kiszoną kapustę. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy pomidory i gotujemy przez 45 minut – gotowe!

Pasztet z fasoli i marchwi
Kto powiedział, że świąteczny pasztet musi być mięsny? Dania wegetariańskie na Święta Bożego Narodzenia mogą być mniej kaloryczną alternatywą dla potraw, które już dobrze znamy! Świetnie sprawdzą się nie tylko dla wegetarian.
Pokocha je każdy, kto lubi dbać o sylwetkę! Do przygotowania pasztetu potrzebujemy 200 gramów fasoli z puszki, najlepiej białej, 5 marchwi, 1 cebuli, 3 jajek, 2 ząbków czosnku, 3 łyżek oliwy, pół łyżeczki soli, pieprzu, słodkiej papryki i curry.
Marchew i cebulę ścieramy na tarce. Kroimy czosnek i podsmażamy go na oliwie wraz z cebulą i marchewką. Pod koniec dodajemy odsączoną fasolę i podsmażamy przez około 5 minut. Następnie studzimy całość.
Kiedy wszystko wystygnie, dodajemy do środka przyprawy, jajka i blendujemy. Po uzyskaniu idealnie gładkiej konsystencji wykładamy całość na blaszkę. Pasztet pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Bezmięsna alternatywa dla Ryby po grecku
Dania wegetariańskie na święta Bożego Narodzenia mogą być swego rodzaju odpowiednikami standardowych potraw wigilijnych. Właśnie tak jest w przypadku Ryby po grecku w wersji wegetariańskiej. Choć część wegetarian je ryby, to są tacy, którzy i z nich rezygnują.
To przepis właśnie dla nich! Do jego przygotowania potrzebujemy około 40 dag kotlecików sojowych, 5 marchwi, pół szklanki posiekanej pietruszki i pół szklanki posiekanego selera. Do tego 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki musztardy i kilka kropli soku z cytryny.
Potrzebujemy także 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 szklanek bulionu warzywnego oraz pół szklanki mąki, 1/3 szklanki mleka i 2 jajka. Kotlety zalewamy bulionem i gotujemy około 5 minut a następnie je odsączamy. Wszystkie warzywa, posiekane, podsmażamy kilka minut na patelni.
Dodajemy do nich musztardę, sok z cytryny oraz koncentrat pomidorowy. Dolewamy wody i dusimy przez kwadrans. Mąkę łączymy z jajkami i mlekiem, by powstało ciasto. Zanurzamy w nim kotleciki i smażymy je na oleju. Podajemy polane sosem warzywnym.

Smalec z jabłka i fasoli
Choć nazwa smalec może się kojarzyć niezdrowo, to ta propozycja jest bardzo zdrowa i szybka do przygotowania! Zawiera niewielką ilość tłuszczu i jest tak naprawdę pastą warzywną do kanapek, która zasmakuje absolutnie każdemu!
Do jej przygotowania potrzebujemy puszki białej fasoli, jednego jabłka, średniej wielkości cebuli oraz ziela angielskiego, liścia laurowego i pół łyżeczki majeranku. Oprócz tego, potrzebujemy jeszcze 2 łyżek oleju.
Jabłko oraz cebulą ścieramy na tarce. Podsmażamy je delikatnie. Następnie łączymy z fasolą oraz przyprawami i blendujemy. Gotowe! Smalec z warzyw jest niesamowicie szybką pastą, którą możemy podawać z kanapkami czy z waflami ryżowymi!

Pomidorowo-czosnkowe pieczywo
Dania wegetariańskie na święta Bożego Narodzenia mogą być nieco inne niż te, które spożywamy na co dzień. Nasz chlebek jest alternatywą dla pieczywa, które codziennie towarzyszy nam do śniadania czy kolacji.
Do jego przygotowania potrzebujemy pół kilograma mąki, pół łyżeczki cukru, łyżeczki soli, 4 dag suszonych drożdży, szklanki wody, trzech łyżek koncentratu pomidorowego, 3 łyżek oliwy z oliwek, łyżeczkę granulowanego czosnku oraz pół łyżeczki oregano i bazylii.
Mąkę łączymy z solą, cukrem, oliwą oraz drożdżami. Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na 30 minut. Kiedy wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i formujemy z niego chleb. Wkładamy go do blaszki.
Łączymy oliwę z przecierem pomidorowym, czosnkiem, oregano, bazylią oraz oliwą i nacieramy tym nasz chleb. Ponownie zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Smacznego!
